Brief aan de gemeenteraad Maasgouw m.b.t. dijkversterking

Aan : Gemeente raadsleden Maasgouw

Van: Dorpsraad Wessem

Onderwerp: Dijkversterking

Datum: 11 oktober 2018.

Beste Mensen,

Middels dit schrijven willen wij  onze bezorgdheid tonen m.b.t. de gang van zaken rond de dijkversterkingen en de verdere beschermingsmaatregel tegen extreem hoog water van de Maas.

AL bijna twee jaar neemt de Dorpsraad deel aan overleg m.b.t. Waterveiligheid. Dit gebeurt o.l.v. het Waterschap in de “omgevingswerkgroep”. Daarnaast is er al een aantal keren overleg geweest met de gemeente; overleg samen met  comité ”Behoud historisch aanzicht Wessem”, ondernemers uit de Mauritshaven en “de klankboregroep Water en Landschap Thorn. Ook heeft de Dorpsraad overleg gehad met wethouder Lalieu ten tijde van onze eerste informatie bijeenkomst voor inwoners uit Wessem.

Tot nu toe hebben wij twee bijeenkomsten gehouden om de inwoners van Wessem te informeren. Beide bijeenkomsten zijn heel goed bezocht. Ook de inloop avonden georganiseerd door het Waterschap zijn door inwoners van Wessem heel goed bezocht. Reacties  n.a.v. die bijeenkomsten welke wij krijgen maakt duidelijk dat het standpunt dat de Dorpsraad heeft ingenomen m.b.t de “waterveilgheid” gedragen worden door de gehele Wessemse bevolking.

De gemeente heeft tot nu toe géén standpunt kenbaar gemaakt. Wel is bureau Kragten aan het werk gezet om een omgevingsvisie voor de gemeente uit te werken. Tot nu toe hebben wij daar geen resultaten van gezien.

Wij gaan ervan uit dat u als gemeenteraadsleden op de hoogte bent van de standpunten van de Dorpsraad (lees inwoners van Wessem). Voor alle duidelijkheid nogmaals hier weergeven;

• Wij zijn tegen het realiseren van een retentie bekken in het gebied tussen Wessem en Thorn. Bij de realisering van zo’n retentie bekken zal Wessem bij extreem hoogwater volledig door water omgeven zijn. De waterdruk die dan op het grondwater zal ontstaan kan dan alleen nog in de kern Wessem naar boven. De verwachting is (berekend door het Waterschap) dat heel Wessem en de lage delen van Thorn daar veel last van zal krijgen. Gevolg heel veel ondergelopen kelders (meer water dan in 1993/1995) en schade aan huizen is dan zeker niet uit te sluiten. Het Waterschap heeft tot nu toe geen oplossing voor kwelwater in de kernen.
  • Wij vinden dat er op de Maasboulevard en Polstraat een flexibele waterkering moet komen. Er zijn daarvoor meerdere opties mogelijk. Welk de best uitvoerbare is willen wij graag met deskundigen uitzoeken. Wij willen zeker geen muur zoals eerder voorgesteld is. De gemeente zal een plan maken voor herinrichting Maasboulevard en Polstraat in overleg met alle betrokkenen en daartoe (indien nodig) de financiële middelen ter beschikking stellen.
  • Wij vinden dat de Prins Mauritshaven middels een dijk met sluisdeuren (sluiten bij extreem hoogwater) beschermd moet worden.
  • Wij vinden dat de loop van de Thornerbeek niet verlegd dient te worden ter beveiliging van bestaande dijken. Er zijn voldoende technische hulpmiddelen voorhanden om toch een veilige dijk te realiseren.
  • De Koningssteendam is op dit moment van zeer slechte kwaliteit en daardoor ook op dit moment een groot risico bij hoogwater. Zelfs morgen kan dit al tot ernstige overlast leiden.

Dorpsraad Wessem is bezorgd omdat de gemeente op géén enkele wijze laat blijken de opvattingen van de Dorpsraad en daarmee die van heel Wessem zo serieus te nemen dat ze terug te vinden zijn in de visie die de gemeente tot nu met ons gedeeld heeft ergo er zijn uitsluitend verschillen.

Omdat bij de bespreking en vaststelling van de begroting de financiële kaders voor 2019 duidelijk zouden moeten zijn, vragen wij van u als vertegenwoordigers van onze gemeenschap nu alvast een visie van de gemeente te vragen en ook daarvoor de financiële gevolgen voor 2019 in de begroting mee te nemen. Ook een reservering voor de toekomst lijkt ons noodzakelijk. Natuurlijk zal in de visie van de gemeente de opvattingen van de inwoners van Wessem en Thorn herkenbaar moeten zijn.

Daarnaast vindt er op 7 november een stuurgroep bijeenkomst laats waarin de richting van het voorkeurs alternatief wordt vastgesteld. Welke positie gaat onze gemeente daar innemen?

Gaarne zijn wij bereid om met u over bovengenoemde van gedachte te wisselen. Dat zou kunnen in onze volgende vergadering van de Dorpsraad op dinsdag 16 oktober aanvang 19.30 uur in café zaal De Harmonie in Wessem. Met alle begrip voor uw overvolle agenda verneem ik of wij u kunnen verwachten.

Vriendelijke Groet,

Jos Thijssen,